PAMERAN /

The ILHAM Art Show 2022

APRIL - SEPTEMBER 2022

Galeri ILHAM berbesar hati mengumumkan tiga puluh satu artis yang dipilih menyertai Pameran Seni ILHAM, pameran panggilan terbuak pertama untuk galeri. Artis yang dipilih ialah:

 1. Azizan Paiman 
 2. Azzaha Ibrahim 
 3. Blankmalaysia 
 4. CC Kua 
 5. Chang Yoong Chia 
 6. Cheng Yen Pheng 
 7. Chong Yan Chuah 
 8. Choo Kuan Yeoh 
 9. Dhavinder Singh & Alena Nadia 
 10. Dipali Gupta 
 11. Eddie Wong 
 12. Engku Iman 
 13. Haffendi Anuar 
 14. Haris Abadi 
 15. Hasanul Isyraf Idris 
 16. Hoo Fan Chon 
 17. Ivan Lam 
 18. Izat Arif 
 19. Kamal Sabran 
 20. Kim 
 21. Kumpulan Ukir Kite’ Kelab Kebudayaan Mah Meri 
 22. Leon Leong 
 23. Mimi Aslinda 
 24. Minstrel Kuik 
 25. Pangrok Sulap 
 26. Samsudin Wahab 
 27. Sharon Chin 
 28. Tan Kian Ming 
 29. Tan Zi Hao 
 30. Tetriana Ahmed Fauzi
 31. Tin and Theyvapaalan S Jayaratnam 

Pameran Seni ILHAM adalah sebuah platfom pameran triennial inisiatif dari ILHAM untuk membuka peluang kepada artis bereksperimen dan menghasilkan karya baharu. Artis yang dipilih menyertai ILHAM Art Show akan diberi biaya produksi seni untuk menghasilkan karya baharu. ILHAM Art Show bertindak sebagai platfom sokongan dan promosi seni kontemporari di Malaysia dan merangsang perbincangan dan wacana awam yang kritis.

ILHAM telah menerima lebih 360 borang penyertaan untuk Pameran Seni ILHAM 2022. Pemohon akan disemak oleh panel pemilihan terdiri daripada Rahel Joseph, Pengarah Galeri ILHAM, Shabbir Hussain Mustaf, Kurator Kanan, National Gallery Singapore dan Zoe Butt, Pengarah Artistik, The Factory Contemporary Arts Centre, Vietnam.

Karya yang terpilih akan dipamerkan di Pameran Seni ILHAM 2022 yang akan berlangsung di Galeri ILHAM dari April - September 2022.

“Pandemik dan perintah berkurung adalah cabaran buat komuniti seni. Kami merasakan Pameran Seni ILHAM, sebuah initiatif yang direka untuk menggalakkan artis berekperimen dan menghasilkan karya baharu menerusi biayaan geran produksi merupakan cara yang bagus untuk menyokong artis. Kami terkejut tetapi gembira dengan penerimaan penyertaan yang memberangsangkan dan menjadi cabaran kepada panel kami untuk memilih senarai akhir. Begitu banyak sekali penyertaan yang baik,” kata Rahel Joseph, Pengarah galeri ILHAM.

“Kami juga gembira melihat kepelbagaian generasi yang menghantar penyertaan, dari artis senior hingga lepasan dari sekolah seni. Terdapat tema yang konsisten diterokai dari kemampanan persekitaran hingga impak COVID pada kesihatan mental,” sambung beliau.

“Cadangan karya yang menonjol bagi saya disertai dengan kenyataan yang memuatkan idea dengan jelas dalam pilihan visualnya; dimana pemilihan bahan atau perspektif boleh dijumpai dalam kompisisi visual atau persoalan dalam perhitungan ruang. Saya juga tertarik dengan portfolio yang memperlihatkan usaha artis untuk mencabar Bahasa visual mereka, yang terbukti melalui eksperimen media, seperti contoh. Saya percaya artis adalah ‘badut’ sebenar dalam abad ke-21 ini, jadi saya amat terbuka dengan karya-karya yang dapat mencabar tanggapan saya terhadap dunia – dari sudut budaya, sosial, politik,” ujar Zoe Butt, panel dari The Factory Contemporary Arts Centre, Vietnam.

Panel ketiga, Shabbir Hussain Mustafa dari National Gallery Singapore berkata, “Penerimaan banyak cadangan karya yang berkaliber bermakna pilihan sukar harus dibuat. Saya ingin berterima kasih kepada kesemua pemohon yang sudi berkongsikan idea mereka bersama panitia pemilih, banyak saya pelajari darinya. Ketika melihat satu-persatu penyertaan, ada sesuatu yang menyenangkan dengan kenyataan jika mencari munasabah dalam dunia yang rapuh ini, kita haruskan mendengarkan kata artis.”

MELANGGAN SURAT BERITA ILHAM