PAMERAN /

Timoteus Anggawan Kusno: Phantoms

5 Ogos – 24 Disember 2023 (Aras 3)

RISALAH PAMERAN

Siri video "Phantoms" ialah usaha artistik yang terdiri daripada dua karya imej bergerak yang saling melengkapi, Reversal dan Terra Incognita. Kedua-dua karya ini memiliki judul yang sama dalam bahasa Indonesia, "Luka dan Bisa Kubawa Berlari." Yayasan Han Nefkens – Loop Barcelona menghasilkan kedua-dua karya ini pada tahun 2022 dengan kerjasama beberapa institusi di seluruh dunia, termasuk Fundació Joan Miró di Barcelona, ​​Muzium Seni Dalaman di Beijing, MoCA Taipei, Galeri ILHAM di Kuala Lumpur, Centre d' Art Contemporain di Genève, dan Art Hub Copenhagen. Selain itu, siri ini juga menampilkan bahagian ketiga, iaitu "After Colossus," sebuah projek penyelidikan yang masih berterusan oleh seorang seniman yang dijadualkan untuk selesai pada tahun 2024.

Kusno mencipta siri ini, dengan kerjasama komuniti penari trance jathilan, untuk meneroka persepsi lingkaran masa dan rintangan budaya organik terhadap gagasan budaya tinggi terutamanya berpusat di sekitar bulatan feudal elit Jawa. Kondisi trance yang dialami para penari membolehkan mereka untuk meluahkan dan melepaskan pengalaman yang tertekan tanpa batasan bahasa dan tatanan. Pada masa yang sama, jathilan berfungsi sebagai ruang di mana masa lalu dan masa depan bersinggungan dengan sementara. Dalam kondisi trance, penglihatan masa depan mampu menemui roh nenek moyang dalam tubuh sang penari buat seketika.

Melalui projek ini, Kusno ingin menekankan kepentingan amalan budaya alternatif dalam menentang norma budaya yang dominan.  Kerjasama dengan komuniti penari trance jathilan memudahkan penerokaan yang lebih mendalam tentang kerumitan identiti budaya dan penentangan. Projek penyelidikan yang sedang berjalan ini menjanjikan perluasan tema dan memberikan pandangan baharu tentang hubungan antara budaya, masa dan rintangan.

REVERSAL

Saluran tunggal, 3840x2160 (4K), Warna, Suara (Stereo), 22 minit

Sinopsis

Kisah ini tentang seorang pemuda yang di dalam pencarian untuk mencari sumber tarian yang luar biasa. Semasa tidur, dia memasuki alam bawah sedarnya dan mengeksplorasi alam bawah sedarnya yang suram. Ketika dia mengikuti perjalanan kenangan dan mimpinya yang tidak dikenali, dia menjadi lebih tenggelam dalam luka dan racun yang direfleksikan oleh gerakannya.

Pengenalan

Filem "Reversal" ("Luka dan Bisa Kubawa Berlari") mempelajari tentang masa lalu penjajahan Indonesia yang rumit dan kisah-kisah hantu yang masih ada pada masa itu melalui prisma industri gula kolonial. Filem ini menggunakan metafora trance untuk membingkai naratif, dan lokasinya mengambil latar belakang berbagai lokasi yang dihubungkan dengan konsep hantu.  Lokasi tersebut termasuk sebuah kebun tebu, sebuah stesen kereta api yang terbiar, kilang gula terbiar, dan sebuah vila yang dulunya dimiliki oleh para elit Belanda yang menjalankan industri gula di Jawa Tengah.  Pada era penjajahan Indonesia, gula melambangkan pemodenan yang cepat, transformasi sosial, dan pentadbiran melalui perindustrian dan mobilisasi secara besar-besaran. Namun, sistem penanaman paksa membawa kekayaan bagi Belanda dengan pengorbanan para petani Jawa, yang menghadapi kelaparan dan penyakit. Monokultur tebu, sistem kereta api, kilang-kilang, dan mesin-mesin disertai dengan kepercayaan rohani dan kosmologi masyarakat, di mana ritual dilakukan bagi mengelakkan kemalangan dan memastikan mesin-mesin beroperasi dengan lancar. Pada konteks pasca kolonial, rejim Orde Baru dihidupkan semula dan industri gula dimodenkan dan monokultur berdasarkan infrastruktur penjajah gula, memaksa para petani untuk sertai dengan program gula negara. Melalui abstraksi dan urutan yang seperti mimpi, filem ini meneroka gema pengalaman penjajah dan bayang-bayangnya, yang diwujudkan melalui saat-saat berkhayal, di mana campuran masa lalu dan masa depan dihayati pada masa kini. Pertemuan antara sejarah, kenangan, dan fantasi ini terus membentuk kehidupan kita pada masa kini. Tajuk  "Luka dan Bisa Kubawa Berlari" diambil berdasarkan puisi "Semangat" oleh penyair Indonesia, Chairil Anwar. Beliau menggunakan tajuk yang sama untuk karya seni pemasangan yang dipamerkan di Rijksmuseum pada tahun 2022, yang mengambarkan projeknya yang sedang berlangsung untuk mempertanyakan dan merungkai nostalgia dan warisan penjajah.

TERRA INCOGNITA

Saluran tunggal, 1980x1080 (FHD), Warna, Suara (Stereo), 22 minit

Sinopsis

Campur tangan pengarah dalam menghidupkan kembali ingatan mobilisasi massa semasa perubahan rejim di Indonesia diiringi oleh seorang narator yang mendeklamasikan sajak anakronistik. Penghasilan karya fiksyen ini mendedahkan pertindihan dan kekeruhan kenangan, menghasilkan hiruk-pikuk bunyi.

Pengenalan

"Terra Incognita" ialah indeks abstrak yang ditunjukkan dalam "Reversal". Dalam Terra Incognita, Kusno membayangkan kembali matriks kekuasaan kolonial yang dijelmakan dalam pengalaman (pasca) pemerintahan diktator Indonesia, khususnya dalam keganasan besar-besaran yang meninggalkan banyak luka dan trauma yang masih belum terselesaikan, terabai, dan menghantui kehidupan Indonesia kontemporari. Menggunakan struktur anakronistik, beliau memutar belit puisi dan imej yang dibangunkan daripada arkib Pusat Kajian Tanah Runcuk (institusi rekaan) dengan sesi temu bual yang dilakonkan semula dengan pelaku penderaan rekaan tanpa nama. Temu bual ini menggunakan pelbagai testimoni untuk membina abstraksi pengalaman yang berkaitan dengan titik buta yang kompleks mengenai keganasan besar-besaran yang dikendalikan oleh "hantu", yang menggabungkan politik identiti dan tanggapan cair tentang "rakyat" dan "keadilan".

Dengan menyandingkan rakaman propaganda kolonial Belanda dan Jepun di Hindia Timur Belanda (Indonesia), Kusno meneroka arketip visual totalitarianisme dan mobilisasi massa, yang bergema kuat semasa pemerintahan diktator Suharto dan masih relevan dengan situasi tertentu di Indonesia hari ini. Beliau mengembangkan retorik "rust en orde" semasa zaman penjajah, yang menyamai "keharmonian dan kestabilan" dan "keselamatan dan ketenteraman" semasa dan selepas pemerintahan diktator. Beliau menekankan pendekatan meta fiksyen untuk mensimulasikan pembuatan mitos dalam landskap sosio-politik autoritarian.

Sebahagian daripada video ini diambil di laluan kereta api yang menghubungkan Jakarta, Jawa Barat dan Jawa Tengah di bahagian selatan Pulau Jawa. Laluan kereta api ini dibina pada zaman penjajahan Belanda untuk tujuan pertahanan ekonomi dan ketenteraan dan masih beroperasi sehingga kini. Landskap Jawa dari kereta api bergema dengan pemandangan kolonial, menunjukkan tanggapan keindahan yang dikaitkan dengan lanskap kolonial, yang dikenali sebagai "mooi indie." Pandangan ini sebahagian besarnya tertumpu kepada Jawa agraris, dan melihatnya sebagai "syurga". Konsep ini banyak dilakukan oleh rejim kolonial dan diterbitkan semula dalam konteks pascakolonial di Indonesia, terutamanya semasa rejim Orde Baru, dengan mengenepikan realisme sosial dalam wacana.

MELANGGAN SURAT BERITA ILHAM